Varmt och snyggt?

avila-sten
mer-kaminer

Jag är en ganska frusen person och skulle helst ha det 23-25 grader hemma inomhus, men då skulle min, av naturen varma, sambo, dö av värmeslag. Så antingen får han sitta inne i shorts och t-shirt eller så får jag, som det ser ut i dag, alltid traska runt i tjocka ylletröjor och fårskinnstofflor… Nu har vi i alla fall kommit fram till en lösning: vi ska investera i en braskamin! På så vis kan jag sitta i vardagsrummet (på valt avstånd till kaminen) och mysa och om sambon tycker det blir för varmt kan han helt sonika traska ut i något annat rum.

Men sedan kom det ju till den punkt då vi väl skulle välja vilken kamin vi skulle ha och där insåg vi att det inte skulle bli helt lätt att enas. Sambon är mest intresserad av effekt och förbränning (hur mycket pengar man kan spara på uppvärmningen av huset) och jag är mest intresserad av strålningsvärmen, mysfaktorn och designen på kaminen. Från början var jag helt inställd på en Contura ”585”, jag tycker de är snygga och prydliga, de tar inte för mkt plats och gör det de ska. Sambon var inte alls med på noterna och tyckte den såg ut som en plåtburk.

I ett försök att vara förnuftiga åkte vi till ”kaminbutiken” och skulle kika ut en kamin och där var den! Helt ljuvlig, lagom bastant i gjutjärn men ändå elegant på fot med stort glas i fram och två relativt stora sidoglas på sidorna – Dovre ”Astro 4”. När vi kikade på säkerhetsavståndet till brännbar vägg föll dock hela illusionen. På grund av de stora sidofönstren var vi tvungna att placera den 40-50 cm från närmsta vägg och då kaminen ska stå i ett hörn hade det sett ganska konstigt ut med en kamin nästan halvvägs ut i rummet. Så icke, den var bara att glömma. Sedan hittade vi en snygg kamin som vi försökte beställa, en Romotop ”Busto roterbar”, men när vi ringde visade det sig att just den modellen hade de slutat tillverka! Det verkade vara omöjligt!

Nu har vi i alla fall hittat kaminen för oss, tror vi. Romotops ”Avila sten” (stora bilden), en oval kamin med väldigt bra värmeeffekt, stor glasruta i fram och grå italiensk serpentinsten på sidorna och toppen (håller tydligen värmen bättre och blir inte lika het för små barnhänder). Jag håller tummarna för att detta är kaminen för oss…

Annonser

Ett svar to “Varmt och snyggt?”

  1. Tjohalias blogg om inredning Says:

    Åh vad mysigt med kamin! Den ni valde ut var riktigt fin.
    Ha en trevlig lördag, kram Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: